Hírek

2017. augusztus 28.

Montreálban versenyez az Uchebnik

Csicskár Dávid Uchebnik című 18 perces alkotásával a napokban zajló nagy presztízsű montreali filmfesztivál versenyprogramjában szerepel.

Észak-Amerika vezető seregszemléje, a Montreali World Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i és velencei mozgókép mustrákkal együtt.

Az Uchebnik öt kontinensről érkezett 41 vetélytárssal versenyez a legjobb rövidfilm díjáért Montrealban.

Az Uchebnik 1956 októberében játszódik, egy falusi iskola diákjai elégetik az oroszkönyveiket abban a hiszemben, hogy soha többet nem kell oroszt tanulniuk. Miután azonban a szovjet csapatok bevonulnak az országba, és brutálisan leverik a forradalmat, minden diáknak be kell mutatnia az oroszkönyvét az iskolában, ha nem akarja, hogy kicsapják. Egy kisfiú idősebb diáktársa segítségére siet abban reménykedve, hogy a könyvkeresés közben elnyerheti példaképe barátságát.

Részlet az Uchebnik című filmből
 

Az NMHH Médiatanácsa által támogatott rövidfilm forgatókönyvét a rendező Fazekas Mátéval közösen jegyzi, a film operatőre Dévényi Zoltán (Láthatatlanul, Szürke senkik, Betonzaj) volt.

Csicskár Dávid 1987-ben született, 2007-től a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkarára járt, 2010-től pedig az ELTE Filmszakára. 2014-ben készítette az Én ma anyámnál alszom című diplomafilmjét

A Focusfox Stúdióban készült Uchebnik producere Muhi András és Ferenczy Gábor.

Ahogy korábban már hírül adtuk, a Montreali World Filmfesztivál tűzi műsorra először Vékes Csaba Hetedik alabárdos című filmrendezői bemutatkozását. A Bánki Gergely főszereplésével készült vígjáték a Filmalap fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Programjának elsőként elkészült alkotása.

 
Cservák Zoltán az Uchebnik című filmben

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN