Hírek

2017. október 10.

Három magyar film is szerepel a Haifai Nemzetközi Filmfesztiválon Izraelben

Három magyar film, köztük két világpremier is szerepel az október 5. és 14. között, harmincharmadik alkalommal megrendezett, rangos Haifai Nemzetközi Filmfesztivál idei programjában Izraelben.

A 30. Haifai Nemzetközi Filmfesztiválon 280 filmet vetítenek, melyek közt számos filmpremiert láthat a mintegy 300 ezer néző a sátoros ünnepek alatti fesztiválon.

A programban három magyar alkotást vetítettek nagy sikerrel a rendezők jelenlétében: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét elnyert művét, valamint Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény, illetve Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjét, amelyeknek egyben világpremierje is volt Haifában. 

Törőcsik Franciska Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmjében

Mindhárom film iránt akkora volt az érdeklődés, hogy már a fesztivál kezdete előtt szétkapkodták a jegyeket, és ezért eredetileg nem tervezett vetítéseket is beiktattak a szervezők. Enyedi Ildikó alkotásának nézői együtt sírtak-nevettek a szereplőkkel, majd a film végén a döbbent csend és a kirobbanó taps jelezte az izraeliek számára is katartikus hatású mű erejét. Mészáros Márta az egyik bemutató után elmondta az MTI-nek, hogy telt házakkal és megható módon jól fogadták Haifában a filmjét. A végén sokan ottmaradtak, hogy az alkotói folyamatról kérdezzék. Szász János is elégedett volt filmje izraeli világpremierjével: vetítésén nagyon figyeltek, majd nagyon sok ember gratulált személyesen is. A helyi közönséget a rendező "kevésbé befolyásoltnak" látta, akik szabadabban fogadták a máshol túlzottan erőszakosnak, szélsőségesnek talált filmjét.

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjében

A fesztiválon vasárnap este kerekasztal-beszélgetésre invitáltak több magyar alkotót, köztük az idei három film rendezőjét, valamint több Haifában bemutatott film operatőrét, Máthé Tibort, illetve a tavaly bemutatott Jutalomjáték című alkotás rendezőjét, Edelényi Jánost. Az elsősorban a koprodukciós filmfinaszírozásról szóló szakmai eseményen Enyedi Ildikó elmondta, hogy nagy változást hozott a Magyar Nemzeti Filmalap Magyarországon. Szerinte "jó pillanat" van a magyar film életében, amikor nyitni próbálnak, és új filmjét már ő maga is koprodukcióban készíti. Mészáros Márta sokéves koprodukciós tapasztalatairól beszélt egy Izraellel végül meghiúsult közös alkotás példáján. Szász János örömét fejezte ki, hogy a Filmalapnál is előtérbe kerültek a koprodukcióban készülő filmek, Katriel Schory, az izraeli filmalapítvány elnöke pedig arról beszélt, hogy Izraelben a filmek költségvetésének harmada koprodukciós pénz. A tel-avivi magyar nagykövetség közreműködésével megszervezett kerekasztal-megbeszélésen Nagy Andor, Magyarország nagykövete hangsúlyozta, hogy szívügye az izraeli-magyar filmes kapcsolatok további mélyítése, az újabb együttműködési lehetőségek megteremtése.

Forrás: Shiri Zsuzsa / MTI

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN